Jak vzniká rhodanovský cosplay: rozhovor s Alaskou Saedelaerem

Jak vzniká rhodanovský cosplay: rozhovor s Alaskou Saedelaerem

Dokázali jste si někdy představit, jaké to je stát se alespoň na jeden den postavou z vašeho oblíbeného seriálu? Cosplay, jak se „převlekání a hraní si“ na různé postavy z filmů, her či seriálů jmenuje, je dnes již zcela běžnou záležitostí i v našich českých vodách. Cosplay hlavních hrdinů ze sci-fi seriálu Perry Rhodan však bohužel často nepotkáte ani u našich německých sousedů. Nelze říci, že by takoví cosplayeři vůbec neexistovali (nelze nevzpomenout na slavný WeltCon 2011 a úžasné rhodanovské kostýmy), běžně se však s takovými fanoušky na conech nesetkáte.
Dlouholetý člen SFK Perry Rhodan s přezdívkou Alaska (nebo také Alasák), který je historicky druhým českým cosplayerem kostýmů z Perryho Rhodana, souhlasil, že se podělí o to, jak takový kostým vzniká i jaké to je stát se na jeden den opravdovým Alaskou Saedelaerem.


Thora: Alasko, pamatuješ si, kdy ses vůbec poprvé s cosplayem setkal a kdy tě napadlo si takový kostým vytvořit?  
Alaska: Poprvé jsem se s ním setkal na conu Advík, tuším v roce 2007, kde cosplay měly zejména slečny převlečené za anime postavičky. První nápad udělat cosplay jsem dostal o pár let později v Trekkies komunitě, ale nikdy na něj nedošlo. Tuším že loni, či předloni, jsme na srazu našeho Rhodan klubu řešili, že by bylo „cool“ natočit fanouškovský film z prostředí Perryho Rhodana a že potřebujeme uniformy. Jediný, kdo má uniformu z tohoto univerza jsi ty, tak jsem řekl, že do toho půjdu a konečně budu také mít svůj cosplay. Fanfilm zatím sice zůstává ve světě nápadů a myšlenek, ale s blížícím se letošním FF jsem si řekl, že není na co čekat a uniformu uděláme. A tak se nakonec i stalo.

Thora: Myslím, že to je všem našim čtenářům jasné, ale jaká postava byl tvůj vysněný cosplay a proč sis zvolil zrovna tuto postavu?
Alaska: Upřímně, byla by to právě postava Alasky. Tuším že kolem roku 2000, kdy jsem začal PR číst (série Thoregon), to byla jedna z prvních postav, se kterými jsem se v seriálu setkal. Velmi se mi líbila a tehdy mi byla velmi blízká (a stále je). Následně po setkání se s ostatními z klubu jsem tedy přejal jeho jméno za přezdívku a od té doby je Alaska stále se mnou a stále je mou nejoblíbenější postavou.

Thora: Vytvářet kostým postavy, která je pouze popsaná v knížce, je přeci jen složitější a obrázkových zdrojů také k dispozici moc není, čeho ses tedy při výrobě držel nejvíce? Kde si hledal zdroje a inspiraci?
Alaska: Ze začátku jsem se snažil hledat podklady formou procházení obálek ze stovek dílů PR a článků v Databázi Multiversa a na Perrypedii. Nicméně mnoho jsem překvapivě nenašel, a tak jsem se obrátil na tebe s prosbou o pomoc. V tu dobu jsi měla za sebou již 2 cosplaye z PR univerza a chystala jsi třetí. Navrhla jsi udělat pánskou verzi tvé bílé uniformy a tím vytvořit duo, což se mi velmi líbilo. A tím začaly práce na uniformě.

Thora: Řekni nám prosím něco o té krásné uniformě, co máš na sobě… Jak vznikla?
Alaska: Tak první byl návrh, pak výběr materiálu a pak výroba 😊. Zcela upřímně, sám bych ji nikdy nebyl schopen vyrobit a stojí za ní týmová práce zejména tebe a mé mámy. Nebýt vás, nikdy by nevznikla. Návrh, jak bude uniforma vypadat, rozkreslení detailů, barevná kombinace a tak dále jsi mi velmi detailně připravila ty. Výrobu následně zajistila moje máma, která po konzultacích s tebou vybrala materiály, připravila střihy a následně i uniformu vyrobila. Moje role se zde defacto omezila jen na sponzora, podržtašku při výrobě a figurínu, na kterou se střih upravoval přesně na míru. Výroba samotná zabrala nakonec skoro 100 hodin čistého času, což jsem si na začátku vůbec nedokázal představit. Ono moc nepomohlo, že v průběhu šití jsem zhubnul skoro 5 kg a střih se musel dost zabírat… Ale moje máma je super-máma a skvěle se s tím poprala.

Thora: Hlavní částí tvého kostýmu je ale nepochybně maska, jak jsi ji vytvořil?
Alaska: U masky jsem hledal zejména v ilustracích, na již zmíněných stránkách DM a Perrypedie. Dále jsem hledal v knize o Alaskovi samotném, kterou nyní překládám z němčiny, a také vedl dlouhé debaty s Atlanem. Ze všech podkladů nakonec vyšlo, že v průběhu života jich měl Alaska velké množství různých druhů a společné byly jen určité parametry, jako například plně zakrytý obličej, neprůhlednost atd. K tomu jsem přidal svůj parametr – aby maska byla podsvícená a tím evokovala přítomnost Cappina na obličeji Alasky. Překvapivě žádná taková maska neexistuje a z možností, jak ji vyrobit, tak zbyla reálně jen možnost 3D tisku.
Po bádání a hledání s Atlanem jsme našli model polygonní masky, připravený na instalaci led diod (byť autorem zamýšlený pro průhledný plast). Tento model se mi velmi zamlouval, a tak jsme na Arkonu provedli zkušební tisk. Maska sice byla menší, ale v reálu podle mě vypadala skvěle. Po přeměření a úpravách rozměrů se pak vytiskla verze mark.2, kterou jsme pak připravovali dále.
Stejně jako v případě kostýmu tak byla i maska týmovou prací. Tisk zajistil Atlan na Arkonu, já poté následně celou přední stranu masky vybrousil a udělal nástřik základové barvy. V práci jsem zneužil kolegy na pomoc s vyřešením elektroniky, napájení LED a pájením. Finální metalický lak jsi pak aplikovala airbrushem ty a pak už zbylo jen připevnit posuvnou gumu, která drží masku na hlavě, a opěrné molitany.

Foto: Thora, Miro Mikšík, Alex

Thora: Když jsem tě viděla v masce poprvé, dostala jsem záchvat smíchu. Když pak poněkolikáté, začala jsem si říkat, zda to není trošku nepohodlné…
Alaska: Překvapivě maska pohodlná je. Uvnitř masky byl potřeba jen jeden molitan na čelo, aby netlačila, a jinak sedí poměrně přesně. Na delší nošení by byl sice vhodnější mikro-ventilátorek, aby se pod ní nepotil obličej, ale není to nic, na co by si už člověk s nošením masek z covid pandemie nezvykl 😊.

Thora: Co bylo podle tebe na celém cosplayi nejsložitější?
Alaska: Pro mě by bylo asi úplně vše. Ale tím, že na výrobě pracoval tým skvělých lidí, kteří své části skvěle rozuměli, tak to nakonec tak složité nebylo 🙂

Thora: Poprvé jsi Alasku vynesl na Festival Fantazie 2021, jak na tebe návštěvníci reagovali? Poznávali tě nebo se spíš ptali, jakou postavu představuješ?
Alaska: Podle mě nepoznali, neboť Perry Rhodan není u nás tak hojně rozšířen jako ostatní seriály. Ale jednou jsem byl zastaven s dotazem, koho představuji. Odvětil jsem, že pravděpodobně znát nebudou – postavu Alasky z Perryho Rhodana. Mile mě překvapila reakce, že Perryho kdysi četli, ale postavu si bohužel nepamatovali (pozn. postava Alasky se v česky vydaných dílech objevila až v sérii Thoregon – svazky 1800+).

Thora: Já nevím, jak ty, ale jakmile přijedu z conu, hned mám nápady na další kostýmy. Už máš něco dalšího v hlavě nebo se chystáš dále pracovat na Alaskovi?
Alaska: Mno, tak to víš že bych chtěl nejlépe modrý Galornský oblek Perryho Rhodana, který dostal jako posel Thoregonu, ale nejsem Perry 😀 Nebo třeba terranský SERUN. Ale na to asi nemám ani nápady, ani zkušenosti s přípravou modelů na tisk. Určitě ale už vím, co bych chtěl na kostýmu na příště vylepšit a dodělat, aby byl příště ještě lepší.

Thora: Máš nějaký hezký (vtipný nebo i nehezký) zážitek ze svého cosplayového poprvé, o který by ses chtěl na závěr podělit?
Alaska: Nejvíce mě pobavila reakce Tyrica při tvé přednášce, na které jsem měl zapnuté i podsvícení masky (bylo v místnosti šero), že s podsvícením vypadá maska děsivě 😊 mě teda děsivá nepřijde 😊.

Thora: Moc ti děkuji za rozhovor, můj drahý nesmrtelný příteli, a budu se těšit na nějakou další společnou akci v našich uniformách!
Alaska: Také děkuji (i za všechnu pomoc) a určitě to není naposled, co jsme něco v uniformách vyváděli 😊.


A jakou postavou z Perryho Rhodan byste se alespoň na jeden den chtěli stát vy?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *